خونریزی دستگاه گوارش نشان از وجود بیماری در اندام داخلی است. به همین خاطر باید بخش های مختلف داخلی بدن توسط پزشک مورد بررسی قرار بگیرد. بخش های مختلف بدن ممکن است دچار بیماری شود و همین امر به ایجاد خونریزی بینجامد. داشتن علائم و نشانه در تشخیص سریعتر بیماری می تواند به شخص بیمار کمک نماید. همچنین در صورتی که هیچ گونه خونریزی در شخص وجود ندارد ولی او دچار خستگی و یا کم خونی شده باشد بهتر است برای بررسی نزد پزشک متخصص مراجعه نماید.
در این مقاله قصد داریم به بررسی دقیق این مشکل، علائم و نشانه های آن، علل ایجاد بیماری و درمان آن بپردازیم. اگر می خواهید اطلاعات کامل تری در مورد خونریزی دستگاه گوارش به دست آورید تا پایان مقاله همراه ما باشید.
خونریزی دستگاه گوارش به چه معناست؟
وقتی که یکی از اندام داخلی دچار خونریزی می شود و این خونریزی از طریق دستگاه گوارش دفع می گردد در این صورت می گوییم که شخص دچار خونریزی دستگاه گوارش است.
دستگاه گوارش به بخش های داخلی مثل مری، روده کوچک، روده بزرگ، معده و مقعد را شامل می شود. خونریزی ها ممکن است در هر یک از این بخش ها ایجاد شود. تشخیص نوع خونریزی و میزان آسیب دیدگی اعضا داخلی با کمک عکس برداری های مخلتف و تشخیص پزشک متخصص امکان پذیر است.
علل خونریزی دستگاه گوارش
وجود بیماری در اندام فوقانی و اندام تحتانی باعث بروز خونریزی می شود. با توجه به نوع خونریزی و علائم موجود تشخیص بیماری در بخش فوقانی و تحتانی متفاوت است.
علل خونریزی در اندام فوقانی
علت وجود خونریزی در قسمت فوقانی وجود بیماری های زیر است:
- داشتن زخم معده: از اصلی ترین دلایل ایجاد خونریزی می توان به داشتن زخم معده اشاره کرد. این بیماری در حین مصرف داروهای ضد التهابی، باکتری ها و اسید معده ایجاد می شود.
- اشک مالوری وایس: افرادی که مصرف بالای مشروبات الکلی را دارند درگیر این بیماری می شوند. در این بیماری خونریزی بسیار زیاد است و سریعا باید شخص تحت درمان قرار بگیرد.
- واریس مری: افرادی که دچار مشکلات کبدی هستند درگیر این بیماری می شوند و در صورت بروز باید سریعا به متخصص مراجعه نمایند.
- بیماری ازوفاژیت: این بیماری در کسانی که رفلاکس معده به مری دارند ایجاد می شود و مرتبط با مری است. در صورت بروز این بیماری شخص دچار خونریزی دستگاه گوارش می شود.
علل خونریزی های تحتانی
در صورت بروز خونریزی در اندام های تحتانی ایجاد شود باید به وجود بیماری های زیر شک کرد:
- بیماری دیورتیکولار: در صورت ایجاد کیسه های بزرگ و کوچک در دستگاه گوارش و متلهب شدن و عفونی شدن آن ها، بیماری فوق رخ می دهد.
- بیماری التهابی روده: اگر شخصی دچار بیماری التهابی در روده باشد دچار خونریزی در دستگاه گوارش خواهد شد.
- انواع تومورها: وجود تومورهای مختلف غیر سرطانی یا خوش خیم در اندام های داخلی، باعث ضعیف شدن پوشش داخلی دستگاه گوارش شده و باعث ایجاد خونریزی می شود.
- پولیپ های روده بزرگ: ممکن است توده های کوچک سلولی بر روی روده بزرگ ایجاد شود و منجر به خونریزی دستگاه گوارش باشد. ولی در بیشتر مواقع این توده ها بی ضرر بوده و شخص دچار خونریزی نمی شود.
- همورئید: در این بیماری به دلیل متورم شدن وریدهای مقعدی بیمار دچار خونریزی می شود.
- شقاق مقعد: اگر در پوشش مقعد پارگی اتفاق بیافتد خونریزی تحتانی دستگاه گوارش به وجود می آید.
- پروکتیت: در صورت وجود التهاب در پوشش رکتوم، شخص بیمار درگیر خونریزی می شود.
علائم خونریزی دستگاه گوارش
هر بیماری با علائم و نشانه هایی خود را بروز می دهد که باعث تشخیص سریعتر بیماری می شود. خونریزی دستگاه گوارش از علائم وجود بیماری است که باید بررسی های لازم در مورد علت آن انجام شود.
از جمله علائمی که نشان می دهد شخص دچار خونریزی دستگاه گوارشی شده است عبارت اند از:
- وجود خونریزی با رنگ روشن در مدفوع
- وجود خون تیره رنگ که با مدفوع مخلوط شده است.
- تغییر رنگ مدفوع به تیره که به صورت نرم و به رنگ قیر است.
- داشتن استفراغ های خونی
- در صورتی که درگیر کم خونی و یا خستگی بیش از اندازه هستید برای انجام آزمایش ها اقدام نمایید. چرا که از نشانه های اصلی وجود این بیماری است.
عوارض خونریزی دستگاه گوارش
وجود خونریزی دستگاه گوارش از علائم وجود بیماری است و در صورت درمان نکردن عوارض غیر قابل جبرانی را در پی خواهد داشت. این عوارض می تواند به تشدید بیماری و یا ایجاد بیماری دیگر منجر شود.
از جمله عوارض درمان نکردن و بی توجهی به خونریزی دستگاه گوارش عبارت اند از:
- دیسترس تنفسی
- بروز حمله قلبی
- به وجود آمدن عفونت های شدید
- شوک
- در مواقع خیلی شدید ممکن است مرگ بیمار رخ دهد.
تشخیص خونریزی دستگاه گوارش
در صورت خونریزی و برای تشخیص این بیماری باید به پزشک متخصص مراجعه نمایید. در این صورت پزشک با انجام برخی از آزمایشات می تواند به تشخیص نوع بیماری و علت بروز آن بپردازد. از جمله روش هایی که در تشخیص بیماری توسط پزشک انجام می شود عبارت اند از:
- آزمایش خون: آزمایش های شمارش کامل خون، ارزیابی کبد و همچنین بررسی سرعت لخته شدن خون است.
- آزمایش مدفوع: کمک می کند تا علت خونریزی مخفی پیدا شود.
- لاواژ نازوگاستریک: با کمک یک لوله که از بینی به معده وارد می شود محتویات معده خارج شده و سپس بررسی های کامل در مورد محل خونریزی انجام می گیرد.
- آندوسکوپی: در این روش، دوربینی با کمک یک لوله بلند به معده هدایت می شود تا از قسمت های فوقانی معده عکس برداری کرده و بیمار به صورت دقیق مورد ارزیابی قرار بگیرد.
- آندوسکوپی با کپسول: بیمار در این روش باید کپسولی که حاوی یک دوربین است را ببلعد. سپس این کپسول در مسیر حرکت خود از بخش های مختلف تا روده کوچک عکسبرداری می کند و در نتیجه علت خونریزی دستگاه گوارش مشخص می شود.
- سیگموئیدوسکوپی انعطافپذیر: برای بررسی رکتوم و روده بزرگ، یک لوله با دوربین و نور وارد رکتوم می شود تا بررسی این قسمت ها نیز انجام گیرد.
- انتروسکوپی با کمک بالون: این وسیله تنها قادر است بخش خاصی از روده کوچک را بررسی نمیاد که هیچ وسیله ای دیگر قادر به انجام آن نیست.
- تست های تصویر برداری: در این روش با انجام عکسبرداری های مختلف مثل سی تی اسکن اقدام به بررسی کرده و محل خونریزی مشخص می شود.
درمان خونریزی دستگاه گوارش
روش درمان خونریزی دستگاه گوارش با توجه به نوع تشخیص پزشک متفاوت است. ممکن است خونریزی بدون هیچ داروی رفع شود ولی در صورتی که خونریزی قطع نشد باید روش های درمانی را در پیش گرفت.
برای از بین بردن خونریزی و قطع کردن آن، گاهی با مصرف دارو می توان این مشکل را رفع نمود. ولی در برخی از موارد نیز برای جلوگیری از پیشرفت بیماری نیاز به جراحی می باشد.
سخن پایانی
خونریزی دستگاه گوارش حتما باید پیگیری شود و نوع بیماری موجود توسط پزشک تشخیص داده شود. پس اگر شما نیز درگیر خونریزی هستید، دلایل مختلفی دارد که باید سریعا با یک متخصص در این زمینه مشورت کرده و حتما روش های درمانی را به خوبی سپری نمایید.
بدون دیدگاه