عوارض آندوسکوپی معده معمولا جزئی هستند و به طور خودبخود رفع میشوند. در برخی موارد نادر، ممکن است عوارض جدی برای فرد پیش آید که نیاز به جراحی یا ترمیم بافت معده داشته باشد. با مراجعه به بهترین پزشک متخصص میتواند در جلوگیری از آسیبهای آندوسکوپی معده و حتی کاهش کمترین عوارض آن مؤثر بود. اگر قصد انجام آندوسکوپی دارید، اما از عوارض و مشکلات پس از آن نگران هستید میتوانید با بررسی عوارض آندوسکوپی معده در این مقاله، اطلاعات لازم را کسب نمایید.
عوارض آندوسکوپی معده چیست؟
آندوسکوپی معده یک روش ایمن برای بررسی، تشخیص و نمونهبرداری از بافت معده به وسیله دستگاه آندوسکوپی است که برای تشخیص مشکلات و بیماریهای معده استفاده میشود. اما انجام آندوسکوپی معده ممکن است پس از آن به عوارضی برخورد کنید. برخی از تاثیرات بعد از آندوسکوپی معده عبارتند از:
- گلودرد
- مشکلات تنفسی و ناهنجاریهای قلبی
- واکنشهای آلرژیک
- سوراخ شدن مری و معده
- خونریزی
- آسیب دیدن دندانها یا بریج دندان
- ایجاد سوراخ در لایه مخاطی دستگاه گوارش
- حساسیت به داروهای بیهوشی
- خونریزی از ناحیههایی که نمونه گرفته شده
- عفونت
- تب
- درد سینه
- مشکلات در بلع
- استفراغ خونی
- درد طولانیمدت شکم
خونریزی پس از آندوسکوپی معده معمولا کمی و جزئی است و پس از گذشت زمانی از بین میرود و برطرف میشود. اما اگر سوراخی در معده، مری یا دیگر بافتهای دستگاه گوارش ایجاد شود که بسیار نادر است، این سوراخ باید توسط یک جراح ترمیم شود.
چه عواملی سبب عوارض پس از انجام آندوسکوپی معده میشوند؟
به طور کلی، آندوسکوپی معده با عوارض و خطرات چندانی همراه نیست. به خصوص، اگر این روند توسط پزشک با تجربه و ماهر انجام شود، بسیاری از عوامل خطرزای به صورت خودبهخود کنترل میشوند. همچنین، باید به طور دقیق از مراقبتهای پیش از آندوسکوپی معده پیروی کنید تا بهترین و کمعوارضترین نتیجه امکانپذیر شود.
اگر با بیماریهای قلبی، دیابت، فشار خون بالا، اختلالات انعقاد خون، پولیپ بینی و … دست و پنجه نرم کردهاید یا سابقه جراحی معده، روده یا حتی شکستگی و جراحی بینی داشتهاید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید و در مورد داروهایی که مصرف میکنید با او مشورت کنید. کنترل این عوامل میتواند از بروز بسیاری از عوارض آندوسکوپی معده جلوگیری کند.
آندوسکوپی معده با بیهوشی و عوارض مرتبط
افرادی که حساسیتی نسبت به مواد آرامبخش ندارند معمولا بدون مشکل آندوسکوپی معده با بیهوشی را تحمل میکنند. اما در موارد نادر، این روش ممکن است منجر به عوارض بعد از آندوسکوپی معده با بیهوشی شود.
یکی از عوارض رایج این روش، افت تنفس یا ضربان قلب در هنگام بیهوشی یا بیخوابی است. در چنین شرایطی، جهت افزایش سطح اکسیژن خون از یک لوله نازک در بینی استفاده میشود. تیم پزشکی نیز در طول آندوسکوپی معده با بیهوشی، نظارت بر ضربان تنفس، قلب، فشار خون و سطح اکسیژن بیمار را دارند و در صورت لزوم از داروهای مناسب برای کمک استفاده مینمایند.
پس از این روش، به دلیل تاثیر آرامبخش، ممکن است که حافظه کوتاهمدت فرد تحت تأثیر قرار بگیرد. همچنین احتمال وجود حالت تهوع پس از این روش وجود دارد که قابل کنترل و درمان است. بیشتر افراد در ۱ تا ۲ ساعت پس از آندوسکوپی معده به وضعیت عادی خود باز میگردند.
سوالات متداول
آیا عوارض پس از آندوسکوپی معده به مرگ منجر میشوند؟
نه، بسیاری از این عوارض به صورت کوتاهمدت است و به سرعت رفع میشوند. در صورتی که مشکل جدید پدید آید، در تیم پزشکی که انجام دهنده آندوسکوپی بوده است، تدابیر لازم انجام میشود.
چه عوارض جدی پس از آندوسکوپی معده نیازمند مراجعه به پزشک هستند؟
اگر با درد شدید شکمی، استفراغ، تب، مشکلات در بلع، درد گلو و تورم و افزایش حجم هوا در قسمت زیرین گردن مواجه شدید، حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
آیا همه افراد عوارض پس از آندوسکوپی معده را به یک شکل تجربه میکنند؟
خیر، عوارض بعد از آندوسکوپی معده بیشتر در افرادی که مشکلات جدی معده دارند مانند سرطان، زخم معده و … شایعتر است. اما برای افراد سالم، عوارض خاصی به وجود نمیآید.
کلام آخر
عوارض پس از آندوسکوپی معده در اکثر موارد به صورت کوتاهمدت خود به خود برطرف میشوند و نیازی به نگرانی نیست. با این حال، در صورت تشدید علائم و وارد شدن به بافتهای دستگاه گوارش، معده و مری، که ممکن است منجر به سوراخ شدن آنها شود، باید به عمل جراحی و ترمیم زیر نظر پزشک تابع شوید. به طور کلی، خطر ایجاد عوارض پس از آندوسکوپی معده کم است. با این حال، انتخاب یک پزشک ماهر و متخصص نقش حیاتی در کاهش احتمال ابتلا به عوارض پس از آندوسکوپی معده دارد.
بدون دیدگاه