زخم روده عارضه ای است که علائم بروز آن در افراد به یک صورت مشاهده نشده و بر اساس شدت آن، علائم متفاوتی دارد. نشانه های ابتلا به زخم روده کاملا وابسته به شدت درگیری و آسیب روده خواهد بود. گاهی اوقات افراد با مواردی مانند اسهال و درد شکم، مواجه می شوند که حتی گمان نمی کنند که مربوط به زخم ایجاد شده در روده آن باشد. التهاب در هر نقطه از بخش گوارش، می تواند موجب بروز اختلالاتی در وظیفه اصلی دستگاه گوارش فرد شود. در مواردی بیماری زخم روده بسیار دردناک و مخرب است و گاهی نوعی تهدید برای زندگی افراد محسوب می شود.
زخم روده چیست؟
بیماری زخم روده، نوعی بیماری است که موجب ایجاد زخم و التهاب در بخش پوشش دیواره داخلی روده بزرگ می شود. به دلیل اینکه روده بزرگ با نام کولون نیز شناخته می شود، به این بیماری کولیت زخمی نیز می گویند. معمولا این عارضه در قسمت پایین روده بزرگ که کولون سیگموئید نام دارد و نیز راست روده که به آن رکتوم پی گویند، تاثیر گذاشته و به صورت کلی، روده بزرگ فرد را درگیر می سازد. هر اندازه بیماری قسمت های بیشتری از کولون را تحت تاثیر قرار دهد، بروز علائم در افراد شدیدتر می شود.
علائم زخم روده
کاملا مشخص است که علائم زخم روده باعث اختلال در کیفیت زندگی فرد و احساس درد و ناراحتی در او می شود. شایع ترین علائم ابتلا به زخم روده عبارتند از:
- درد تناوبی یا منقطع در ناحیه مقعد فرد
- درد در ناحیه شکم فرد که با لمس یا فشار شدید می شود.
- در موارد زخم روده شدید با تب کردن بیمار همراه است.
- نیاز فوری به تخلیه روده که معمولا مدفوع به شکل اسهال خونی و مخاطی است.
- نیاز فرد به تخلیه مکرر روده تا روزی ۱۰ بار
- کاهش وزن و از دست دادن اشتها بدون هیچ تغییری در برنامه غذایی
- ایجاد برآمدگی در شکم فرد
- مشاهده چرک و خون در مدفوع
- کم خونی به دلیل التهاب روده
- حساس نیاز به دفع مدفوع بلافاصله پس از اجابت مزاج
بیش تر بخوانید => چسبندگی روده
چه عللی سبب بروز زخم روده می شود؟
در حالت کلی علل ایجاد زخم روده هنوز مشخص نشده است. ولی بسیاری از پزشکان بر این باور هستند که شرایط زندگی در عصر حاضر و استرس نقش مهی در ایجاد این عارضه دارد. از علت های اصلی بروز زخم روده می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- ضعف سیستم ایمنی بدن در برخی افراد به طور مستقیم بر روی روده بزرگ اثرات منفی می گذارد.
- در برخی موارد بیش فعالی، سیستم ایمنی به طور اشتباه تحریک شده و به لایه درونی روده بزرگ حمله می کند.
- بر اساس مطالعات انجام شده، ژنتیک می تواند نقش بسیار موثری در این اختلال داشته باشد.
- گاهی اوقات شرایط محیطی مختلف مانند رژیم غذایی نا سالم و پرچرب و نیز مصرف برخی از داروها موجب ابتلا به بیماری کولیت زخمی در فرد می شود.
- در مواقعی عارضه های خود ایمنی بدن بر علیه بافت های سالم پادتن ترشح کرده و سبب حمله به خودش می شود.
چه افرادی بیش تر دچار زخم روده می شوند؟
تمام افراد در هر سنی که باشند، احتمال ابتلا زخم روده در آن ها وجود دارد ولی به طور معمول افرادی که در سنین 30 تا 40 سالگی هستند، بیشتر دچار زخم روده می شوند. از لحاظ جنسیتی نیز باید گفت که ریسک ابتلا به عارضه زخم روده در مردان مسن بیشتر از زنان است. همچنین احتمال ابتلا به زخم روده در افرادی که از لحاظ ژنتیکی یکی از اطرافیان آن ها از این بیماری رنج می برند، بیشتر خواهد بود.
عوارض زخم روده
بیماری زخم روده یا کولیت زخمی هم باید مانند سایر بیماری های دیگر، در کوتاه ترین زمان ممکن پیگیری و درمان گردد. چرا که با بی توجهی به درمان آن، ممکن است عواقب جبران ناپذیری برای بیمار به وجود آید. از نمونه این عواقب که در اثر عدم پیگیری این بیماری و کنترل آن در افراد ایجاد می شود، بروز سرطان های غیر قابل درمان در فرد خواهد بود و این افراد جان خود را از دست می دهند. در موارد دیگر، زخم روده درمان نشده با عوارض زیر همراه خواهد بود:
- پارگی روده بزرگ
- مشکلات پوستی
- التهاب چشم
- سوء تغذیه
- تورم در شکم
- ضعف و بی اشتهایی
- کم خونی
- افزایش ضربان قلب
- مشکلات کبدی
- افسردگی
- پوکی استخوان
بیش تر بخوانید => خونریزی دستگاه گوارش
انواع روش های درمانی زخم روده
هر چند که تا کنون پزشکان نتوانستند راه مشخصی برای درمان قطعی زخم روده ایجاد کنند، ولی از طریق برخی از روش های درمانی می توان به کنترل و عدم پیشرفت بیماری کمک نمود. از رایج ترین روش های درمان زخم روده عبارتند از :
دارو درمانی
استفاده از برخی داروها زیر نظر پزشک، باعث از بین رفتن التهاب کولون شده و امکان ترمیم بافت روده را فراهم می کند. با مصرف این دارو ها علائمی مانند درد شکم و اسهال خونی کاهش یافته و کنترل می شود. مصرف دارو علاوه بر سرکوب و کنترل علائم می تواند موجب کاهش احتمال وخامت شرایط شود.
درمان ترکیبی
گاهی اوقات، ممکن است پزشک معالج در کنار استفاده از برخی روش های درمانی، از سایر تکنیک های درمانی نظیر روش های بیولوژیکی نیز استفاده کند.
انتخاب رژیم غذایی مناسب
افرادی که به بیماری زخم روده مبتلا هستند، به علت بروز بعضی علائم نظیر اسهال که سبب کاهش انرژی در آن ها می شود، باید رژیم غذایی مخصوصی را رعایت کنند. این رژیم شامل مصرف مواد غذایی مقوی است که این خلا را در بدنشان پر کند.
انجام عمل جراحی
پزشک برای تعدادی از بیماران که روش های درمانی ذکر شده، در روند بهبودی آن ها تاثیری ندارد، انجام عمل جراحی را توصیه می کند که در این عمل جراحی کولون، تخلیه خواهد شد.
سوالات متداول در خصوص زخم روده
برای پیشگیری از ابتلا به زخم روده، تغذیه چه نقشی دارد؟
رژیم های غذایی موجب گسترش و یا برطرف شدن بیماری زخم روده نخواند شد. ولی ممکن است مواد غذایی که کودکان مصرف می کنند، در کنترل این بیماری نقش زیادی داشته باشد. زیرا بعضی از مواد غذایی موجب بهبود و یا عدم ابتلا به این بیماری شده و در مقابل برخی دیگر از این مواد، باعث وخامت وضعیت و تحریک علائم بیماری در بدن فرد می شود.
اقدامات لازم جهت تشخیص زخم روده چیست؟
از اقدامات لازم در جهت تشخیص زخم روده، می توان به انجام آزمایش خون، کشت مدفوع ،عکسبرداری اشعه ایکس از روده بزرگ، آزمایش باریوم، کولونوسکوپی و سی تی اسکن لگن یا شکمی اشاره کرد.
آیا عارضه زخم روده درمان پذیر است؟
در حال حاضر بیماری زخم روده، درمان مشخص و قطعی ندارد و تنها با تشخیص زود هنگام و اقدامات درمانی لازم، می توان از پیشرفت این اختلال و عوارضی مانند پوکی استخوان، بیماری کبد و یا سرطان روده بزرگ جلوگیری کرد.
اولین اقدام موثر در درمان زخم رودهچنانچه شما با برخی از تغییرات در عادات سیستم گوارش خود مواجه شدید و با یک یا چند مورد از علائم نشان دهنده زخم روده دست به گریبان هستید، توصیه می شود که حتما با یک پزشک متخصص در این زمینه مشورت کنید. دکتر مرتضی نایبی که سابقه درخشان و طولانی در درمان عارضه زخم روده دارند، می توانند به شما در تشخیص سریع این بیماری و آغاز زود هنگام درمان، کمک بسیاری کنند. این اقدام نقش موثری در کاهش روند پیشرفت این بیماری خواهد داشت.
بدون دیدگاه